Mediatiedote: Safkasynttärit Suomelle!

5.5.2017

Mediatiedote: Vapaa julkaistavaksi heti

Safkasynttärit Suomelle – lasten villiruokajuhlat 100-vuotiaalle!

Miten lapset juhlivat satavuotiasta Suomea? Tuhannet lapset eri puolilla Suomea järjestävät 4H-kerhoissa Safkasynttärit Suomelle -tapahtumia, joissa he juhlivat maamme satavuotista itsenäisyyttä yhdessä kutsuvieraittensa kanssa villiruokateemalla.

Lapset suunnittelevat ja toteuttavat synttäritapahtumat itse ja kutsuvat juhliin esimerkiksi vanhempiaan, isovanhempiaan, koulukavereitaan, kuntalaisia ja kuntapäättäjiä.

Toukokuu on lasten Suomi 100 -juhlaa

Jokainen kerho luo juhlista itsensä näköisen – osa 4H-yhdistyksistä järjestää suuremmat yhteisjuhlat paikallisten kerhojen kesken, ja osa kerhoista järjestää pienet juhlat omin voimin tai muutaman kerhon yhteistoimintana. Tähän mennessä jo lähes kaksisataa 4H-yhdistystä eri puolilla Suomea on ilmoittanut järjestävänsä Safkasynttärit. Pääosa juhlatapahtumista järjestetään toukokuussa, mutta juhlia voi koko vuoden.

Idea Safkasynttäreihin lähti paikallisten 4H-yhdistysten toiveesta juhlistaa suomalaista luontoa yhdessä lasten kanssa. Juhlissa syödään yhdessä ja pöytä katetaan suomalaisen kevään parhailla herkuilla, kuten nokkossipseillä, vuohenputkimuffinsseilla ja villiyrttismoothieilla. Villiruokareseptejä täydentävät kotimaisista marjoista tehtävät makeat herkut ja kupliva juhlajuoma.

Ruokakasvatusta lapsille

Safkasynttäreiden avulla lapset tutustuvat oman tekemisensä ja oivallusten kautta Suomen historiaan ja erityisesti ruoan tuotantoon ja luonnosta saataviin raaka-aineisiin.

Suomen 4H-liitto on yrittäjyyskasvatuksen ohella merkittävä kasvattaja ruokaan liittyvissä asioissa. Ruokakasvatus on vahvasti esillä suuressa osassa 4H-toimintaa – kokkausta ja muitakin ruokaan liittyviä asioita opetellaan kerhoissa ja Ruokakouluissa. Lisäksi nostamme ruokaa ja ruokakasvatusta esiin erilaisten teemojen ja kilpailujen avulla. Tämän vuoden erikoisuutena 4H-toiminnassa ovat Safkasynttärit.

Safkasynttärit ovat osa Suomi 100 -ohjelmaa ja mukana Syödään yhdessä -hankkeessa.

 

Lahden 4H-yhdistyksessä Safkasynttäreitä vietetään aluksi Uudenkylän seurantalolla Nastolassa maanataina 8.5.2017 kello 17 ja Yli-Marolan 4H-kotieläinpihalla Lahdessa keskiviikkona 10.5.2017 kello 17. Safkasynttärit ovat myös osana paikallista Leader rahoitteista Ruokapakki -hanketta, jonka tavoitteena on lasten ja nuorten terveellinen ruokakasvatus, ruokailon kautta. Synttäreille 4H-kerholaiset ovat järjestäneet ohjelmaa.

 

Lisätietoa ja yhteydenotot:

 

Petra Kerkkä

toiminnanjohtaja

Lahden 4H-yhdistys ry

gsm. 050 462 2511