Mediatiedote: 4H-kotieläinpihan Sorkkajaiset

17.8.2017

Yli-Marolan 4H-kotieläinpihan Sorkkajaiset - Päättäjäiset perjantaina 18.8.2017 kello 10:00 - 17:00

 

Pihalle syntyi 6.8.2017 seitsemän Linderödin katoamisuhan alla olevat maatiaissiat, joista neljä on urosta ja kolme naarasta. Estelle emakko voi hyvin, kuten hänen virkeät porsaansa. Nämä Linderödin siat ovat Suomessa ainot maatissiat.

 

"Sorkkaiset" on kunnianosoitus sikojen elämälle ja oikeuksille. Maa- ja metsätalousministeriö on nyt tehnyt päätöksen, jossa kaikki siat on pidettävä sisätiloissa 1.1.2018 lähtien koko Suomen alueella. Tämä koskee niin harrastaja- kuin tuotantolaitoksia, sekä minisikoja että tuotantosikoja. Kielto on annettu afrikkalaisen sikaruton leviämisen ehkäisemiseksi. Sikarutto ei tartu ihmisiin, mutta sioille on tappava eikä sitä ole koskaan todettu Suomessa. Sikarutto voi levitä elintarvikkeiden, välineiden, kuljetusajoneuvojen, vaatteiden tai mm. villisikojen kautta.

 

Sikojen ulkonapito on tulevaisuudessa mahdollista vain korkeiden teräsverkkoaitojen tai kaksinkertaisten sähköaitojen sisällä. Tähän kaikkeen ministeriö on antanut puoli vuotta aikaa sikatilallisille toteuttaa uudet vaatimukset. Käytännössä tämä tietää sitä, että sikatilat ovat ahdingossa ja olemme huolissamme sikojen luonnonmukaisesta tonkimisvietin toteuttamisesta ja sikojen hyvinvoinnista. Tahdomme tehdä kaikkemme, että sikarutto ei leviä Suomeen. Samalla tahdomme tehdä kaikkemme, että sikojen hyvinvointi ja oikeudet säilyvät. Sikojen ahtaminen sisätiloihin on arveluttavaa ja mm. kotieläinpihan Terttu-possun kohtalo on surullinen. Näkeekö Terttu enää koskaan auringon valoa? Onko todennäköistä, että baltialainen villisika pääsee pussaamaan Terttua Lahden keskustassa?

 

Sorkkajaisissa on paljon kivaa tekemistä koko perheelle. Etsimme kansalaisten voimin maatiaissioille Suomesta suojelijaa. Kuka olisi oikea henkilö viemään sikojen oikeuksia eteenpäin ja huolehtimaan siitä, että heidän hyvinvointi säilyy? Sorkkajaisissa voit tähän vaikuttaa äänestämällä jotain henkilöä tai yhteisöä suojelijaksi. Pihalle syntyneille porsaille olemme myös etsimässä kummeja ja heidän kummeiksi voi ryhtyä joko yksityinen henkilö tai yhteisö, ken tahtoo tukea heidän elämää ja kotieläinpihan toimintaa. Kummin tehtävänä on myös antaa porsaille nimet.

 

Sikojen puolesta,

 

Lahden 4H-yhdistys ry, Yli-Marolan 4H-kotieläinpiha

 

Yhteydenotot, Petra Kerkkä toiminnanjohtaja gsm. 050 462 2511