Ajokortti työelämään

Hanki ajokortti työelämään!

You can also order the driving licence to working life -course in English!

Onko pääsi pyörällä työhakemuksista ja ansioluetteloista? Oletko solmussa työnhaussa? Jännittääkö ensimmäinen työpaikka?

Ajokortti työelämään (0,5 op) -koulutus on tarkoitettu yli 13-vuotiaille nuorille. Ajokortti työelämään -koulutuksen jälkeen sinulla on paljon tietoa työelämästä. Koulutuksesta on hyötyä TET-jaksolla ja sinulla on paremmat mahdollisuudet saada kesätöitä. Saat Ajokortti työelämään -oppaan, digitaalisen osaamismerkin ja opintopisteytetyn todistuksen.

Laajuus

Ajokortti työelämään -koulutukseen laajuus on 0,5 opintopistettä. Koulutus kestää yhden päivän, oppitunteja on yhteensä kuusi.

Osaamistavoitteet

Koulutuksen jälkeen tiedät

 • millainen on työhakemus ja ansioluettelo?
 • miten selviät työhaastattelusta?
 • millaisia ovat työelämän pelisäännöt?
 • mitä työnantaja ajattelee?
 • millaista on hyvä asiakaspalvelu?

Sisältö

Päivä alkaa koulutuksen ja 4H:n esittelyillä sekä tutustumisella. Sen jälkeen toiminnalliset harjoitukset tutustuttavat sinut työn hakemiseen, työelämäkäytäntöihin ja asiakaspalveluun. Usein päivässä vierailee työelämänedustaja esimerkiksi paikallinen yrittäjä. Koulutus päättyy kertauskokeeseen.

Todistus

Koulutuksen opintopistopisteytetyt todistukset myöntää Opintokeskus Sivis. Sivisverkossa olevaa opintorekisteriä varten tarvitaan osallistujilta tietoja. Vähintään tarvitaan osallistujan etu- ja sukunimi, sähköpostiosoite ja sukupuolitieto (opintorekisterissä lakisääteinen).

Sivisverkon opintorekisteriin pääsee katsomaan omia tietoja ja tulostamaan omia todistuksia, jos on tunnistautunut Sivisverkkoon. Tunnistautumiseen on kaksi vaihtoehtoa.

 1. Suositeltu tapa: Tunnistaudu itse esim. pankkitunnuksilla. Kirjaudu Sivisverkkoon osoitteessa sivisverkko.ok-sivis.fi. Linkki löytyy myös sähköpostiisi saapuneesta viestistä, jossa kerrotaan Sivisverkkoon tehdystä suoritusmerkinnästä. Kun tunnistaudut itse, saat käyttöösi Sivisverkon kaikki ominaisuudet. Voit esim. tulostaa todistuksesi opintorekisteristä aina halutessasi.
 2. Varavaihtoehto: Täytä henkilötietolomake. Toimita se kouluttajalle tai 4H-yhdistykseesi. Näytä samalla henkilötodistuksesi. 4H-yhdistys tekee tunnistautumisen Sivisverkkoon. Tämä tunnistautuminen ei ole yhtä vahva, kuin itse tehty pankkitunnistautuminen.

Henkilotietolomake-4H-ja-SivisverkkoLataa

Todistuksesta on hyötyä työnhaussa, oppilaitokseen hakiessa ja opinnoissa esim. yrittäjyys- tai vapaavalintaisissa opinnoissa. On hyvä sopia jo ennakkoon oman oppilaitoksen kanssa opintopisteiden hyödyntämisestä.

Lisätietoja 4H-akatemian sivulla Näin näytät osaamisesi.

Digitaalinen osaamismerkki

Jos olit jo Ajokortti työelämään -koulutuksessa ja opit edellä luetellut asiat, voit hakea digitaalista osaamismerkkiä. Sen avulla voit näyttää osaamisesi erilaisissa sähköisessä välineissä erityisesti työtä hakiessasi. Osaamismerkin hakemista varten tarvitset kurssilta saamasi koodin sekä Open Badge Passport -tilin.

Näin haet digitaalisen osaamismerkin

 1. Mene osoitteeseen www.openbadgepassport.com.
 2. Luo maksuton tili. Voit tehdä sen esimerkiksi Facebook- tai Google-tunnuksillasi.
 3. Täytä Ajokortti työelämään koulutuksen digitaalisen osaamismerkin hakulomake. Syötä hakulomakkeeseen koodi, jonka olet saanut kouluttajalta.
 4. Saat sähköpostiisi linkin, josta merkki pitää vielä vastaanottaa. Joskus viesti eksyy, joten kannattaa kurkata myös roskapostikansio.
 5. Kirjaudu Open Badge Passport -tilillesi, jossa voit liittää merkin osaksi omaa merkkikokoelmaasi.

Open Badge Passportiin voit vastaanottaa myös muiden kuin 4H:n myöntämät digitaaliset osaamismerkit. Palveluun on mahdollista rakentaa osaamismerkkien ympärille oma miniportfolio käyttämällä Sivut-toimintoa. Sivun voi jakaa verkossa tai tulostaa itselleen. Myös yksittäiset osaamismerkit on mahdollista jakaa sekä sosiaalisessa mediassa että julkisesti näkyvässä Galleria-osioissa.

Jos olet jo vakuuttunut siitä, että Ajokortti työelämään -koulutuksesta olisi sinulle hyötyä työnhaussa ja työpaikan löytämisessä, kysy paikallisesta 4H-yhdistyksestä, milloin seuraava kurssi järjestetään.

"Ytimekäs kurssi, jossa oppi paljon työelämästä. Uskon kurssista olevan paljon hyötyä tulevaisuudessa."

Opettajille ja yhteistyökumppaneille

Ajokortti työelämään -koulutuksen suorittanut osaa kertoa perusasioita työnhausta, työelämän käytännöistä ja asiakaspalvelusta. Koulutus toteutetaan toiminnallisilla menetelmillä. Suositushinta on 40 € / hlö. Opintopisteytetyn todistuksen myöntää Opintokeskus Sivis, joka on oppilaitos.

OpintopisteetOpetustunnitOppijan työmääräEQF-taso
0,5 op6 h13,5 h3


laskennallisestiviittellinen, ei tutkinto

Osaamistavoitteet Ajokortti työelämään -koulutuksessa

 • Osallistuja osaa antaa esimerkkejä työnhaun perusasioista
 • Osallistuja osaa antaa esimerkkejä työelämän käytännöistä
 • Osallistuja osaa tunnistaa hyvän asiakaspalvelun

4H-yhdistykset järjestävät yhteistyössä yläkoulujen kanssa Ajokortti työelämään -koulutuksia ympäri Suomen. Kurssi sopii ennen TET-jaksoa suoritettavaksi.

Autetaan yhdessä nuoria turvallisesti työelämän alkuun!

"Ihan mahtava päivä verrattuna normikoulupäivään!"


YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.