Yrittäjille

Ohesta löydät kaikki tarpeelliset materiaalit 4H-yrittäjänä toimimiseksi. Materiaalia voi käyttää vain 4H-yrittäjät.

4H-Yritys LOGO markkinointiin

4H-Yrittäjille lomakkeita

Vuoden lopuksi jokainen 4H-yrittäjä raportoi toiminnastaan omaan 4H-yhdistykseen. Se on jokaisen 4H-yrittäjän velvollisuus. Raportointi on hyödyllistä myös 4H-yrityksen kehittämisen kannalta. Kun asioita kirjaa muistiin, ne tulevat itsellekin näkyviksi.

Vuosiraportti jäsenkortin kautta


Katso videolta ohjeet vuosiraportin täyttämiseen ja Vuoden 4H-yritys -kilpailuun osallistumiseen.

Kun kalenterivuosi on ohi, raportoit 4H-yrityksesi toiminnasta ja taloudesta digitaalisen jäsenkortin kautta 15.1. mennessä. Vuosiraportointi sisältää talousraportin ja toimintakertomuksen tiivistelmän. Vinkki! Älä jätä raportointia viime tippaan. Voit kirjata tietoja koko yrityksesi toiminnan ajan.

 1. Kirjaudu jäsenkortillesi https://oma.4h.fi
 2. Valitse 4H-yritykset  –> Klikkaa yrityksesi nimeä.
 3. Valitse Seuranta  –> Klikkaa Lisää uusi raportti.
 4. Täytä pyydetyt tiedot esim. talousraportti ja toimintakertomus lyhyesti.
 5. Paina lopuksi Tallenna.
 6. Tarvittaessa voit myöhemmin palata muokkaamaan seurantaraportin tietoja.

Talousraportti

4H-yrityksen talousraportti on lyhyt ja yksinkertainen: tulot, menot ja tulos. Tiedot löydät kirjanpidostasi. Talousraportin annat vuosiraportin yhteydessä jäsenkortin kautta.

4H-yrityksen toimintakertomus

Toimintakertomus kertoo 4H-yrityksesi vuodesta. Voit tehdä sen haluamallasi tavalla ja koota siihen kaikki 4H-yrityksesi olennaiset asiat. Toimintakertomusta tarvitset, jos osallistut Vuoden 4H-yritys -kilpailuun tai haet opintopisteitä 4H-yrittäjänä toimimisesta.

Huom! Tässä kerrottu toimintakertomus on eri asia, kuin vuosiraportti. Vuosiraportoinnin yhteydessä kirjoitat toimintakertomuksesi lyhyesti suoraan jäsenkortin kautta.

Toimintakertomus antaa yleiskuvan yrityksen toiminnasta päättyneeltä kaudelta. Tässä muutama vinkki toimintakertomuksen tekemiseen.

 • Aloita kansilehdellä, johon kirjoitat 4H-yrityksesi nimen, oman nimesi, yhteystietosi sekä ajanjakson, jota toimintakertomus koskee.
 • Kirjoita alkuu 4H-yrityksesi liikeidea: mitä, kenelle, miten.
 • Kerro tärkeimmät hetket kuluneelta kaudelta. Esimerkiksi miten markkinoit, mihin tapahtumiin olet osallistunut tai mitä yhteistyökumppaneita ole löytänyt.
 • Voit liittää mukaan kuvia, lehtileikkeitä, itsearvioinnin sekä muita yrityksesi toiminnasta kertovia asioita.
 • Liitä yrityksesi itsearviointi osaksi toimintakertomusta.
 • Jos haet opintopisteitä 4H-yrittäjänä toimimisesta, voit liittää myös oppimispäiväkirjan osaksi toimintakertomusta.

4H-yrityksen itsearviointi

4H-yrittäjänä toimimiseen kuuluu yritystoiminnan ja oman osaamisen arviointi. Itsearvioinnissa voit käyttää apuna 4H-yrityksen itsearviointilomaketta. Se on pari 4H-BMC-lomakkeen kanssa eli molemmissa käsitellään asioita samojen otsikoiden kautta.

4H-yrityksen itsearviointilomakeLataa

Arviointi kannattaa, sillä siten yrityksestäsi voi kasvaa entistäkin parempi. Arviointi auttaa myös toimintakertomuksen tekemisessä ja arvioidessasi huomaat yrityksesi kehittämiskohteet. Käy itsearviointi läpi yhdessä yritysohjaajasi kanssa.

Vuoden 4H-yritys -kilpailu

4H-yrityskilpailuun voivat osallistua kaikki vuoden aikana toiminnassa olleet 4H-yritykset. Kilpailuun osallistutaan digitaalisen jäsenkortin kautta 15.1. mennessä. Käy jo etukäteen tutustumassa kilpailulomakkeeseen, jotta voit valmistautua vastaamaan kysymyksiin.

Toimintakertomus on tärkeä osa kilpailuun osallistumista. Tee toimintakertomus mahdollisimman huolellisesti, sillä se on tuomaristolle näyttö yrityksesi toiminnasta.

Näin täytät kilpailun osallistumistiedot jäsenkortille:

 1. Kirjaudu jäsenkortillesi oma.4h.fi.
 2. Avaa yrityksesi tiedot.
 3. Täytä ensin kuluvan vuoden seurantatiedot. (Seurantatiedot pitää täyttää ennen kuin voit osallistua kilpailuun.)
 4. Klikkaa auki kohta ’4H-yrityskilpailu on käynnissä! OSALLISTU’.
 5. Vastaa kysymyksiin ja liitä pyydetyt tiedostot.
 6. Muista tallentaa lopuksi. (Osallistuminen on vietävä loppuun kerralla. Et voi myöhemmin muokata kilpailutietoja.)

Opintopisteitä 4H-yrittäjänä toimimisesta

Jos haet opintopisteitä 4H-yrittäjänä toimimisesta, tarvitset sitä varten yrityksesi liiketoimintasuunnitelman, toimintakertomuksen, itsearvioinnin ja oppimispäiväkirjan. Suositeltava tapa on koota kaikki materiaali yhdeksi tiedostoksi.

Opintopisteitä 4H-yrittäjänä toimimisesta haet lomakkeella, johon pääset tästä. Voit hakea todistusta koska tahansa. Suositeltavaa on tehdä edellistä vuotta koskeva hakemus 15.1. mennessä.

Lue tarkemmin 4H-yrittäjänä toimimisen opintopisteistä tältä 4H-akatemian sivulta.⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠