Aasi

Helmi-AASI

 

Helmi aasin tarina on hyvin erikoinen, sillä hän on aito lahtelainen aasi! Helmi syntyi Yli-Marolan 4H-kotieläinpihalle 10.7.2015. Hänen virallinen nimi on Neljä Hoo Helmi ja hänen kummina toimii paikallinen Helmi Säästöpankki. Helmi-aasivarsa sulatti kaikkien lahtelaisten sydämet, sillä aasivarsa on yksi eläinvauvojen söpöimmistä.

Aasi eli Equus Asinus on Afrikasta peräisin oleva kotieläin, joka on kesytetty kantojuhdaksi. Villiaaseja asuu Afrikassa edelleen, mutta ne ovat melko uhanalaisia ja niihin on saattanut sekoittua kesyaasin verta. Aasi on melko yleinen lämpimissä Välimeren maissa, mutta on yleistynyt Suomessa vasta viime vuosikymmeninä.Aasit ovat Suomessa vielä harvinaisia ja tällä hetkellä aaseja on Suomessa noin 500 kappaletta. Kesyaaseja on erivärisiä ja kokoisia. Suurin osa aaseista ei ole mitään erityistä rotua, ne ovat vain aaseja. Aaseja on kuitenkin jalostettu myös muutamana eri suuntaan ja aaseissa on näin ollen rotujakin. Aasien keski-ikä on noin 30 vuotta.

Aasien tyhmyys on peräisin niiden pakoreaktiosta. Jos aasi ei suostu astumaan veteen, pidetään sitä heti tyhmänä vaikka oikeasti se pelkää. Aasi on tutkitusti viisas eläin eikä mene suin päin paikkaan, joka voi olla vaarallinen, kuten traileri tai vieras karsina. Hevosen voi usuttaa outoon paikkaan käyttämällä hyväksi sen pakoreaktiota heiluttamalla jotain hevosen takana joka saa hevosen liikkumaan eteenpäin, mutta aasi vain kääntyy ja katsoo mikä sen takana heiluu. Tämän takia aasin koulutus on tärkeää.

Helmi on erittäin sosiaalinen ja utelias ystävä. Helmille ei saa antaa mitään ruokaa kädestä ja rapsuttaessa tulee varoa, sillä Helmi saattaa puraista. Aasit ovat sitkeitä ja käyttävät ravinnon tehokkaasti. Aasit pärjäävät hyvin kuivalla ja kortisella rehulla, sillä he ovat tottuneet elämään hyvin kuivissa olosuhteissa. Aasit pärjäävät hyvin myös kovalla pakkasella, mutta kovasta tuulesta ne eivät välitä, joten aaseilla tulee olla hyvä tuulensuoja.

Helmillä voi jo nyt pienet lapset ratsastaa ja Helmi opettelee parhaillaan ohjasajoa. Aasin askellajit ovat käynti, laukka ja ravi.