Alpakka

Ben ALPAKKA

Ben saapui Yli-Marolan 4H-kotieläinpihalle vuonna 2011 yhdessä Caramello alpakan kanssa ja ovat siitä asti viihdyttäneet pihan vierailijoita. Ben on syntynyt Suomessa vuonna 2007 ja Caramello 2004. Alpakoiden keski-ikä on 15-20 vuotta ja Suomessa on noin 1000 -2000 alpakkaa.

Caramello menehtyi pitkän iän johdosta, joten nyt Ben viettää loppuelämän hetkiä yhdessä laama ystäviemme kanssa. Yhteiselo laamojen kanssa on sujunut enemmän kuin hyvin. Benin tilannetta seurataan, että voidaanko enää hänelle hankkia alpakka-ystäviä. Benillä on jo alpakaksi runsaasti ikävuosia. Alpakat tarvitsevat aina lajitoveriensa seuraa, mutta nyt kamelieläimet laamat ja alpakat ovat sopeutuneet hyvin muodostamaan oman laumansa.

Alpakkarotuja on kaksi; surit ja huacayat. Huacaya on yleisin alpakkarotu, sureja kaikista alpakoista on vain noin 10 %. Suri on hieman kevyempirakenteinen ja sen korvat ovat hieman pidemmät. Suurin ero on niiden villassa. Huacaya on pörröturkkinen, kun surin karvapeite laskeutuu pitkänä ja kiiltävänä maata kohti kuin se olisi märkää. Väriltään suri on yleensä valkoinen tai vaalea beige. Huacayat ja surit ovat kaksi eri rotua, joiden risteyttämistä keskenään ei suosita. Ben on pörröinen huacaya ja Caramello edustaa suria. 

Alpakka on yksi vanhimmista kotieläimistä, sillä se on kesytetty jo 5000 vuotta sitten. Laaman, quanakon ja vikunjan sukuinen alpakka on villantuotantoon Etelä-Amerikassa käytettävä kamelieläin. Etelä-Amerikassa alpakoita pidetään usein puolivilleinä laumoina kuten poroja. Alpakan päätuote on hieno villa, joka oli Inka-kulttuurissa ylimystön yksinoikeus, vaurauden ja säädyn mitta. 

Suomessa on noin 400 alpakkaa ja täällä alpakoita pidetään lemmikkeinä. Alpakoille voidaan opettaa temppuja ja niiden kanssa voidaan harrastaa esim. agilityä, käydä näytteluissä sekä erilaisissa kilpailuissa. Alpakat toimivat myös maisemanhoitoeläiminä ja terapiaeläiminä.

Alpakka on kolmimahainen märehtijä. Alpakka on vaatimaton eläin. Se ei syö paljoa, eikä sen tiloja tarvitse lämmittää. Riittää, kunhan tuuli ei ujella läpi tilojen eikä räntä sada sisään. Alpakat keritään vähintään kerran vuodessa, mutta roduista surit joka toinen vuosi. Alpakoiden jalkapohja on pehmeä, anturamainen, ja alpakoilla on kaksi kynttä joka jalassa.

Alpakat ovat erittäin uteliaita kaikesta, mitä ympärillä tapahtuu ja heidän kanssa voi lähteä vaikka pitkälle vaellukselle, sillä osaavat kulkea riimunarussa. Alpakoiden ruokavalio on tarkka eikä alpakoille saa antaa mitään muuta kuin heille tarkoitettua rehua.