Itäsuomenkarja

Itäsuomenkarja Oras ja Ressu

 

Näistä kyyttösonneista Oras on viihdyttänyt jo nyt kolmatta kesää ja Oras on syntynyt vuonna 2017 ja Ressu on hänen poikansa (synt. 2019).  Itäsuomenkarja eli kyytöt on suomalainen alkuperäisrotuun kuuluva. Muita suomalaisia alkuperäisnautarotuja ovat länsisuomenkarja ja pohjoissuomenkarja. Kyytöt ovat näistä roduista kaikista siroimpia ja pienimpiä. Se on sarveton, väritykseltään kyljistä punaruskea ja selästä ja vatsan alta valkoinen. 

Kyyttö on uhanalainen nautarotu: sen edustajia löytyy Suomesta noin 850. Rotu jakautuu nykyään jalostettuun haaraan ja maatiaishaaraan, joiden väliset erot ovat varsin suuret.  Rotu ja erityisesti sen maatiaissuvut ovat tunnettuja terveydestään, sitkeydestään ja pitkäikäisyydestään. 

Rotu tuottaa maitoa vähän verrattuna muihin rotuihin, mutta maito sisältää runsaasti rasvaa ja valkuaista ja on erinomaista juustoutumisominaisuuksiltaan. Kyyttö on Suomen vanhin lehmärotu. Rotupuhtaita kyyttöjä on tällä hetkellä noin 400 kpl, joten se on edelleen hyvin harvinainen.

Kyytöt ovat luonteeltaan älykkäitä, uteliaita ja ihmisystävällisiä. Ne tulevat toimeen myös metsälaitumilla ja ovat siksi hyviä maisemanhoidossa. Kyyttö oli vuoden 2008 maatiaiseläin ja vuoden 2012 maatiaiseläin oli sarvikyyttö.