Kanat

Kanat ja kukko

 

Kotieläinpihalla on nähtävänä maailman pienin kanarotu Serama.

Kanarotuja on yhteensä lähes 400. Kana tarkoittaa naarasta ja kukko urosta. Suomalainen maatiaiskana on lähes uhanalainen.  Suomessa elää tällä hetkellä noin kaksi kanaa jokaista ihmistä kohti, eli kanoja on joka hetki kaksi kertaa niin paljon kuin ihmisiä. Kana voi elää jopa kymmenen vuotiaaksi.

Kana on yksi suosituimmista kotieläimistä koko maailmassa.Kanat tuottavat munia ja lihaa, lihakanoja kutsutaan broilereiksi.Kana on laumaeläin, mutta toisinaan kaipaa omaa rauhaa, esim. muniessaan.Kanojen lajityypillistä käytöstä on tarve päästä nukkumaan korkealle oksalle, jonka kotitarvekanalassa korvaa orsi. Kanat pyrkivät munimaan hämärään pesään, ja ne ottavat hiekkakylpyjä irtonaisessa maa-aineksessa. Kanoilla on hyvin voimakas tarve nokkia ja kuopsutella maata. Kanat etsivät ruokaa ja tutkivat nokallaan onko ruoka syötäväksi kelpaavaa; nokan kärki on erityisen herkkä. Stressi ja tekemisen puute voivat aiheuttaa sen, että kana suuntaa nokkimiskäyttäytymisen lajitovereihinsa, esimerkiksi toisten kanojen höyheniin. Näin käy helposti silloin, jos kana elää tuotanto-olosuhteissa, eikä sillä ole mahdollisuutta tutkia ja kuopia vaikkapa kuivikkeita. 

Kanat ovat sosiaalisia eläimiä, jotka pystyvät tunnistamaan joitain kymmeniä lajitovereitaan. Kanojen käyttäytymiseen on usein liitetty nokkimisjärjestys eli pyrkimys hierarkkiseen toimintaan. Tällainen käytös ei juuri tule ilmi pienissä parvissa ja väljissä olosuhteissa: kanoilla ei ole tarvetta kiistellä, kun niillä on riittävästi resursseja. 

Kana on kaikkiruokainen, mutta pääosin kasvissyöjä, tilaisuuden tullen herkuttelee ötököillä ja madoillaKana ei tarvitse munien tuottamiseen kukkoa, mutta kukkoa tarvitaan munien hedelmöitykseen.