Laama

Sandrino ja Alejandra LAAMAT

 

Sandrino ja Alejandra ovat syntyneet Suomessa vuonna 2017, joten ovat vielä hyvin nuoria. Sandrino ja Alejandra saapuivat Yli-Marolan 4H-kotieläinpihalle vuonna 2019. Nämä erikoisen näköiset ystävät ovat alpakoiden tapaan sukulaisia myös quanakolle ja vikunjalle.

Laama on Etelä-Amerikan perinteinen kantojuhta: se pystyy kantamaan jopa 40 kg taakan ja on hyvin varmajalkainen ja vähään tyytyvä kumppani. Sen ruuantarve on vain neljäsosa hevosen annoksesta ja se tyytyy hyvin niukkaproteiiniseen ravintoon. Pääosan laamojen ravinnosta sen kotiseudulla muodostaa karkea heinä ja erilaiset pensaat. Suurin osa maailman laamoista asustelee Boliviassa. Suomeen ensimmäinen laama tuotiin vuonna 2004.

Kooltaan laama on selvästi alpakkaa suurempi. Laaman säkäkorkeus on 120-130 cm, paino 90-160 kg. Pitkän kaulansa ja ylvään ryhtinsä ansiosta se antaa vaikutelman hevosen kokoisesta eläimestä. Olemukseltaan laama on hevosmaisempi ja lihaksikkaampi kuin pörröinen alpakka. Väriltään laama voi olla lähes millainen tahansa, usein näkee eri tavoin kirjavia. Mitään erityistä värijalostusta toistaiseksi ole ainakaan suuremmassa mittakaavassa. Inkat kasvattivat aikanaan eri värisiä laamoja eri uhritarkoituksiin.

Laamatyyppejä on kolmea erilaista: classic laama, wooly laama ja suri laama. Sandrino ja Alejandra edustavat classic laamoja.

Laamat toimivat lammaslaumojen vahtikoirien virassa, kantoeläiminä vaelluksilla, terapiaeläiminä, lenkkikavereina sekä seura- ja harrastuseläiminä. Maailmalla järjestetään laamanäyttelyjä, joissa on koiranäyttelyiden tapaan rakennearvostelun lisäksi tehtäväratoja. Niissä arvostellaan laaman esittäjän taidot ja yhteistyö laaman kanssa kuin agilitykilpailuissa. Laaman suuresta oppimiskyvystä kertoo sekin, että uusin harrastusmuoto on kärryajelut laamojen vetämissä rattaissa.

Usein sekä alpakoista että laamoista kuvitellaan, että he sylkevät. Onko tämä totta? Sekä alpakat että laamat kyllä sylkevät, mutta eivät huvikseen. Eläimet sylkevät, jos he ovat ahdistuksissa tai osoittaakseen lähinnä tyytymättömyyttään laumanjäsentä kohtaan.Alpakka on luonteeltaan rauhallisempi, riippumattomampi ja itsenäisempi, laama aktiivisempi, kontaktinhakuisempi ja seurallisempi. 

Laamoja on Suomessa vähemmän kuin alpakoita, laamojen määrän arvioidaan olevan noin 200 kappaletta.