Lammas

Kainuunharmas lampaat: Emilia, Hertta ja Helinä

Suomessa suomenlampaita on noin 15 000 yksilöä, joista 6 000 täysin puhdasrotuista. Suomenlammas on yleisin Suomen kolmesta alkuperäisrodusta. Muita suomalaisia alkuperäislammasrotuja ovat ahvenanmaanlammas ja kainuunlammas.

Suomenlammas on keskikokoinen, sarveton ja yksivärinen rotu. Aikuisten pässien keskipaino on 85 – 105 kg ja uuhien 65 – 75 kg. Väreistä valkoinen on yleisin, lisäksi rodussa esiintyy mustaa, ruskeaa ja harvinaisimpana harmaata tyyppiä. Pään ja jalkojen sileät peitinkarvat ovat samaa väriä villan kanssa, päässä voi esiintyä pieni villainen otsatukka. Eloisa, valpas sekä ystävällinen suomenlammas on helposti käsiteltävä ja sen laumavaisto on erityisen voimakas.

Lampaasta saadaan päätuotteena villaa ja lihaa, myös maitoa, ja lammas on erinomainen laiduntaja ja täten sitä käytetään myös maisemanhoitajana. Lammas on märehtijä, jonka pääravinto on kuivaheinä ja tuoreruoho. Uroslammasta kutsutaan pässiksi, naaraslammasta uuheksi, nuorta lampaanpoikasta karitsaksi ja kuohittua pässiä oinaaksi.

Lampaan keski-ikä on noin 10 vuotta. Musta on jo aika iäkäs lammas, mutta meidän lampaat saavat elää niin pitkän elämän kuin he kykenevät. Me tykkäämme paljon rapsutuksista, mutta kuumalla säällä me olemme mielellään varjossa. Meitä ei tarvitse pelätä, sillä meillä ei ole vahvoja hampaita ja muutenkin olemme hyvin rauhallisia.