Linderödin siat

Linderödin siat: Sepi, Sirius ja Silver 

Tässä näette Suomen harvinaiset Linderödin siat! Linderödinsika on ainoa pohjoisessa Euroopassa säilynyt alkuperäisrotuinen sika. Rotu luultiin täysin kadonneeksi, kunnes 90-luvun alussa löydettiin Öölannista noin 10 yksilön säilynyt kanta ja suojeluohjelma perustettiin. Tällä hetkellä Ruotsissa rekisteröityjä sikoja noin 500 yksilöä. Linderödinsika on säänkestävä, älykäs ja tervegeeninen. Linderödinsika tuottaa herkullista lihaa ja tästäkin syystä sitä on risteytetty villisikojen kanssa. Linderödinsian vuosipäivää vietetään 9.5. Suomessa alkuperäissikarotu on kuollut sukupuuttoon noin -60 luvulla.

Siat ovat sosiaalisia eläimiä, jotka luonnossa elävät muutaman toisilleen sukua olevan emakon ja näiden jälkeläisten muodostamissa ryhmissä. Ryhmät ovat sosiaalisesti vakaita. Eri toiminnot, kuten ruuanhaku ja lepo, tapahtuvat samanaikaisesti muiden ryhmän jäsenten kanssa. Perheryhmät liikkuvat päivisin laajoillakin alueilla ja nukkuvat öisin omissa yöpesissään. Luonnonoloissa emakot rakentavat porsimisen lähestyessä pesän. Pesä suojaa porsaita pedoilta, säältä ja emakon alle jäämiseltä. Emakot vieroittavat eli lakkaavat imettämästä porsaitaan pikkuhiljaa useiden kuukausien aikana. Nuoret karjut elävät omissa laumoissaan ja myöhemmin yksinään lisääntymiskautta lukuun ottamatta. Sialla on voimakas tarve tonkia ja tutkia kärsällään. 

Sikoja kasvatetaan niistä saatavan lihan vuoksi. Lihan tuotantoon on jalostettu nopeasti kasvavia liharotuja, täten Linderödin siat eivät ole tehotuotantoon jalostettuja sikoja. Siat ovat luonnostaan uteliaita, touhukkaita ja siistejä eläimiä. Sillä on erilliset paikat syömistä, lepoa ja nukkumista varten.

Alkuperäisrodut ovat terveempiä rotuja kuin jalostetut rodut. Linderödin sikojen kannan jatkumiselle toivotaan paljon tukea ja arvostusta. Sika eläimenä on yksi eläinmaalilman aliarvostettu ja väärinymmärretty laji. Siat voivat hyvin, kun he saavat tonkia ulkona heidän lajilleen tyypillisesti. 

Linderödin sikojen tulevaisuus Suomessa on epävarmaa, sillä tällä hetkellä Suomen sikojen eläintautisuojaukseen liittyvät tautiohjelmat ovat hankaloittaneet vapaasti ja ulkona pidettävien sikojen pitämistä. Afrikkalaisen sikaruton saapuminen Suomeen merkitsisi sikojen lopullista tuhoutumista. Tarttuvien eläintautien vuoksi muistathan muutaman ohjeen: 1. Eläintiloilta toiselle on huolehdittava desinfioinnista, 2. Vieraiden eläinten ruokkiminen ehdottomasti kielletty, 3. Älä tuo eläinperäisiä tuotteita Suomeen ja 4. Ulkopuolisten eläinten tulo toiselle eläintilalle kielletty. Katso lisätietoa tilojen suojaamisesta eläintaudeilta www.ruokavirasto.fi