Poni

Erkki -poni

Poneiksi luetellaan kaikki säkäkorkeudeltaan alle 148 cm ja hevosiksi, joiden säkäkorkeus on yli 148 cm. Jos nousee Shetlanninponin selkään, täytyy painaa alle 40kg ja minishetlanninponilla voi ratsastaa noin alle 20 kg. Shetlanninponin selkä on vahva mutta ei niin vahva että aikuinen voisi sillä ratsastaa. Shetlanninponi sopii pienille koulu ratsastukseen ja pienelle kärryajelulle. Shetlanninponi selviytyy vaikeissakin olosuhteissa, ne ovat rotevia ja hyvärakenteisia. 

Ensimmäiset shetlanninponit jalostettiin vuonna 1458. Vuonna 1847 shetlanninponien käyttö lisääntyi hiilikaivoksilla, kun lapsityövoiman käyttö kiellettiin Englannissa. Orit vietiin kaivoksille ja tammat jätettiin saarelle. Tämä oli vaara shetlanninponeille, koska saarelle jääneet tammat joutuivat varsoa epätyypillisten orien kanssa. 

Shetlanninponeja pidetään usein itsepäisinä ja jopa hankalina, mutta yleensä syy hankaluuksiin on taitamaton omistaja, puutteellinen koulutus tai huolimaton tapakasvatus. Oikein kasvatettuna ja pidettynä shetlanninponista saa hyvän harrastusponin myös lapselle. Shetlanninponi on yleisimpiä ponirotuja Suomessa. Rekisteröityjä shetlanninponeja on noin 3000, ja varsoja syntyy vuosittain parisataa.