Vuohet

Kääpiövuohet Tserno ja Billy ja suomenvuohi Pöly

Vuohi on vanhin lypsettävä kotieläin. Vuohi elää keskimäärin noin 10 vuotiaaksi. Suomenvuohi on ainoa suomalaisperäinen vuohi. Suomenvuohi on sukua muille alkuperäisille pohjoismaisille vuohiroduille. Nyt niitä arvioidaan olevan maassamme reilut 7000. Väritys vaihtelee vitivalkeasta harmaankirjavaan - joukkoon mahtuu myös ruskeita ja mustia yksilöitä. Suomenvuohia on sekä sarvekkaita (sekä naaralla että uroksella on sarvet!) että nupoja. Myös pitkä parta on sekä naaras- että urosvuohen tunnusmerkki. Ennen ensimmäistä poikimista naaraspuolista vuohta kutsutaan ensin kiliksi, sitten nuorvuoheksi. Ensimmäisten kilien myötä naarasvuohta aletaan kutsua kutuksi ja laumassa elävää aikuista urospuolista vuohta pukiksi.

Vuohet ovat märehtijöitä, kaikkiruokaisia kasvissyöjiä, joiden pääravintona on heinä. Herkkuina vuohet pitävät esim. porkkanasta ja omenasta. Vuohi on luonteeltaan seurallinen, se kiintyy hoitajaansa samoin kuin uskollinen koira. Vuohi on älykäs, nokkela ja utelias eläin. Vuohi ei välttämättä tarvitse laumaa ympärilleen kuten lammas, vaan se voi olla perheen ainoa lemmikki tai maidontuottaja. Silloin vuohi tarvitsee kuitenkin paljon ihmisten huomiota, ellei sillä ole seuranaan esimerkiksi kissaa tai kania. Perheessä vuohi toimii erinomaisena ”kasvattajana” - lapset oppivat vuohen avulla luonnosta sekä eläinten lisääntymisestä ja maidon tuotannosta. Vuohi on ystävällinen seuralainen lapsille, ja keväällä pienet kilit valloittavat koko perheen tempuillaan.

Vuohet tykkäävät paljon rapsutuksista ja ovat taitavia agility-vuohia. Niiden kanssa voidaan lähteä vaikka lenkille riimunarussa. Vuohet saattavat puskea, joten pienimpien lasten kanssa on oltava varovainen. Uhittelu ja puskeminen on lauman sisäisen arvojärjestyksen kokeilua ja ylläpitämistä. Jos vuohi puskee, niin kannattaa tavalla tai toisella näyttää "kuka on pomo".