Chinchilla

Chinchillat Äijänturjake ja Pojankloppi

Äijänkloppi on Pojanklopin isä, joka on syntynyt kotieläinpihalle vuonna 2018.

Chinchilla on jyrsijä, joka tunnetaan myös turkiseläimenä.  Chinchillojen ovat alkuperäisin Etelä-Amerikan länsiosassa Perun, Bolivian, Chilen ja Argentiinan alueilla, Andien vuoristossa, yli neljän (joidenkin lähteiden mukaan jopa yli kuuden!) kilometrin korkeudessa.  Luonnonvarainen chinchilla elää yhdyskunnissa, on aktiivisimmillaan aamu- ja iltahämärässä ja nukkuu vuoriston koloissa päiväsaikaan.  

Chinchillat (chinchilla lanigera) ovat saaneet nimensä chinca-intiaaneilta, jotka käyttivät chinchillaa ravintona ja sen turkkia lämmikkeenä noin 1400-luvulle saakka. Myöhemmin inkojen keskuudessa chinchillan turkki oli ylellisyys, jota saivat käyttää vain ylimmät papit. 

1800-luvun loppuun mennessä turkismetsästäjät saalistivat chinchillan lähes sukupuutttoon. 
Laji kuitenkin säilyi metsästyskiellon ansiosta ja nykyisin chinchilla on rauhoitettu. 

Vankeudessa syntyneitä chinchilloja on myös 'palautettu' takaisin luontoon. 

Vuonna 1918 amerikkalainen kaivosinsinööri M.F.Chapman tutustui lajiin, ja päätti pelastaa sen sukupuutolta. Neljän vuoden kuluttua hän oli saanut intiaanien avustuksella kokoon 17 chinchillaa, joista yhdelletoista saatiin maastavientilupa. Näistä vain kolme oli naaraita. Matka vuoristosta alas merenpinnan tasolle tehtiin erittäin hitaasti ja useassa osassa, jotta chinchillat saatiin sopeutumaan korkeuseroon. Kärsivällisen matkanteon ansiosta kaikki  yksilöt selvisivät hengissä Yhdysvaltoihin - yksi naaras oli jopa saanut poikasen matkan aikana. Chapman aloitti chinchillojen kasvattamisen vankeudessa, ja nämä eläimet ovat lemmikkiemme esivanhempia.  

Suomeen ensimmäiset chinchillat tulivat jo 1930-luvulla, mutta varsinainen turkistarhaus alkoi 1960-luvulla. 

Chinchilla on pitkäikäinen. Jos se saa olla terve, ja sitä on hoidettu hyvin, se saattaa elää jopa yli 20 vuotta. Normaali elinikäennuste lienee 15-18 vuotta. Vanhin eläin, josta itse olen kuullut, eli 29 vuotta! 

Chinchilla on hämäräeläin. Pirteimmillään se on aamu- ja iltahämärän aikaan, mutta se liikkuu myös yöllä. Pääsääntöisesti sen on saatava päivisin nukkua rauhassa, mutta poikkeustapauksissa sen kanssa voi seurustella päivälläkin.