Kanit

Puput Lemmy, Aprilli ja Amorette, ja Typy

Lemmy on luovutettu kotieläinpihalle pitovaikeuksien vuoksi vuonna 2017, mutta tarkkaa syntymäaikaa hänellä ei ole tiedossa. Aprilli ja Amorette ovat syntyneet vuonna 2018 ja saapuivat pihalle myös pitovaikeuksien vuoksi. Myös Typy sai kodin kotieläinpihalta vuonna 2021 pitovaikeuksien vuoksi.

Lemmikkikani eli kesykani on kaniinin kesy, lemmikkieläimenä pidetty muoto. Kani on luonnostaan arka eläin ja se tarvitsee paljon rauhallista käsittelyä kesyyntyäkseen.

Kesykanit polveutuvat villikaniineista, jotka kuuluvat jäniseläinten lahkoon. Kaniini on sukunsa (Oryctolagus) ainoa laji. Kaniini kesytettiin alun perin keskiajalla, ja sitä on käytetty lihan, nahan ja villan tuotantoon sekä eläinkokeissa että lemmikkeinä. Kaneissa sukupuolia kutsutaan uroksiksi ja naaraiksi, ja ne saavat poikasia. Kanit ovat erittäin helposti lisääntyviä.

Kani on kasvinsyöjä. Heinä on kanin pääravintoa. Se sisältää runsaasti kuitua, joka pitää kanin suoliston toimivana ja terveenä sekä hampaat kunnossa. Kanilla on jatkuvasti oltava tarjolla raikasta vettä joko juomakupista tai tarkoitusta varten valmistetusta juomapullosta. Hampaiden huollon vuoksi kanilla tulee olla myös saatavilla kovaa pureskeltavaa. Tähän tarkoitukseen käyvät hyvin puhtaat ja tuoreet puunoksat (esimerkiksi paju ja omenapuu).

Ennen kanin hankintaa on hyvä miettiä millainen kani olisi juuri sinulle sopiva. Kaneja on kymmeniä eri rotuja ja jokainen rotu on kokonsa, ulkonäkönsä ja luonteensa puolesta hieman erilainen. Pienimmät kanirodut painavat alle kilon, suurimmat jopa yli 7 kiloa.Kaikki rodut eivät ole lemmikkiominaisuuksiltaan sopivia lasten kaneiksi. Monesti luullaan, että pienet kanit ovat sopivimpia lapsille, mutta todellisuudessa kaikki pienet rodut eivät ole hyviä lemmikkikaneja ja mainioita lemmikkejä saa myös monesta isommasta rodusta.

Pitkäkarvaiset kanit tarvitsevat säännöllistä turkin hoitoa pysyäkseen hyvässä kunnossa. Iso kani tarvitsee isomman häkin ja enemmän ruokaa. Pienemmälläkin kanilla häkin suositeltu minimikoko on 120cm. Kanit tarvitsevat paljon liikkumistilaa ja aktivointia, mutta huomioithan, että kanit jyrsivät helposti sähköjohtoja ja huonekaluja. Täten kanien vapaana pitämistä varten on suojattava johdot ja muut tärkeät esineet. Kani on myös vahvasti allergisoiva, joten ennen kanin hankintaa vietä pidempi aika jyrsijöiden kanssa, jotta tiedät ettet ole allerginen jyrsijöille. 4H tarjoaa useita lemmikkikerhoja, joissa lapsesi pääsee kokeilemaan lemmikkieläinten hoitamista ja myös tutustumaan eri lajeihin ja testaamaan, onko lapsesi esimerkiksi allerginen. Pihan kaniinit oleilevat noin 50 neliömetrin aitauksessa, jossa eläimet pääsevät valitsemaan haluavatko ulko- vai sisätiloihin.