Kissat

Maatiaiskissat Mimmi & Gimma

Maatiaiskissalla tarkoitetaan kissatyyppiä, joka on muodostunut kissojen lisääntyessä vapaasti keskenään ihmisen siihen puuttumatta. Ne eivät siis ole mitään erityistä rotua. Rotukissat ovat järjestelmällisesti jalostettu tietyn tyyppisiksi. 

Eri maiden maatiaiskissat ovat kuitenkin erilaisia, mikä johtuu kissapopulaation sopeutumisesta paikalliseen ilmastoon ja muihin ympäristöoloihin. Suomalainen maatiaiskissa edustaa Euroopassa tavallista kissatyyppiä, johon perustuu virallisesti hyväksytty rotu nimeltä eurooppalainen. Rotukissa on aina jonkin kissajärjestön rekisteröimä ja hyväksymä, ja sillä on rekisteripaperit. 

Maatiaiskissaa voidaan kutsua myös kotikissaksi, mutta nimitys kotikissa on maatiaista laajempi. Maatiaiskissa käsittää nimenomaan jollain alueella itsekseen muodostuneen tyyppisen kissakannan, johon ei ole sekoittunut jalostettuja rotukissoja. Kotikissa-nimitys sisältää myös muut rekisterikirjattomat, sekarotuiset kissat.

Kissa on puhtaasti lihansyöjä. Lisäksi kissan ravinnossa tulee olla tarpeeksi rasvaa, kivennäisaineita, vitamiineja ja välttämättömiä rasvahappoja. Kissan hyvinvoinnille tärkeitä ovat myös useat aminohapot, ja näistä erityisesti tauriini ja arginiini.

Koska esimerkiksi suomalaisen maatiaiskissan tausta on usein maatilalla hiirenpyytäjänä, niiden lisääntymistä on harvoin kontrolloitu muuten kuin lopettamalla ei-toivotut pennut. Tämän vuoksi pennuista on usein ylitarjontaa, ja niitä tarjotaan halukkaille ilmaiseksi lehtien ilmoituspalstoilla tai kaupan seinillä. Vastuullinen eläintenpitäjä huolehtii eläintensä sterilisoimisesta ja terveyteen liittyvistä rokotuksista ja matokuurista. Taajama-alueella kissojen pitäminen vapaana on kielletty. Älä koskaan hanki kissaa esimerkiksi vain kesäksi, äläkä koskaan päästä kissaa vapaaksi luontoon. Kissa tarvitsee omistajansa huolehtimista.

Kissojen määräksi Suomessa arvioidaan noin miljoona kissaa. Kissoja hylätään vuosittain noin 20 000.

Yleisin syy kissojen kodin vaihtamiseen ja luopumiseen on perhepiirissä esiintyvä allergia. Mimmi & Gimma saapuivat kotieläinpihalle vuonna 2020 juuri perheessä esiintyneen allergian vuoksi.